Volop kansen voor particulieren op (executie)veiling

Hoe werkt een veiling? Is het een optie om als particuliere koper naar een veiling toe te gaan?

Als er sprake is van ernstige wanbetaling, is de executieveiling het wettelijke middel voor een geldverstrekker (bank) om het uitgeleende bedrag terug te krijgen. Doorgaans is er sprake van grote financiële problemen bij de huiseigenaar en ligt de deurmat bezaaid met ongeopende aanmaningen en brieven van deurwaarders. De bank zal altijd onderzoeken of er een mogelijkheid is om de financiële situatie weer op de rit te krijgen, soms lukt dit, helaas vaak ook niet en wordt er geveild. In de wet is vastgelegd dat een executieveiling door een notaris moet worden uitgevoerd, dit om de rechten van alle betrokken partijen goed in het oog te houden.

Toestemming rechtbank

In principe heeft de huiseigenaar tot aan de dag van de veiling de tijd om zijn schuld alsnog aan de bank te betalen. Lukt dit niet dan gaat het veilingproces verder en bestaat er tot twee weken voor de veiling de mogelijkheid voor eventuele gegadigden voor de woning om een onderhandse schriftelijke bieding uit te brengen bij de veilingnotaris. Als het bod de bank aanstaat zal er bij de Rechtbank toestemming worden gevraagd om de woning onderhands te verkopen. Als het geboden bedrag boven de executiewaarde ligt zal de rechter akkoord gaan met onderhandse verkoop en is de veiling van de baan. Blijft onderhandse verkoop uit, dan zal wordt er geveild.

Inzet- en afslagveiling

De veiling bestaat uit twee delen, de inzetveiling en de afslagveiling. Bij de inzet probeert de veilingmeester het hoogste bod uit de zaal los te krijgen. De hoogste bieder wordt beloond met een premie van 1 % van het uitgebrachte bod, het zogenaamde plokgeld of trekgeld. Vervolgens zal de veilingmeester de afslagveiling inzetten, hierbij begint hij met een bedrag ver boven de inzet waarna hij steeds een lager bedrag noemt. De persoon die tijdens de afslagveiling "mijn" roept wordt de uiteindelijke koper ( het afmijnen). Als niemand roept is de hoogste bieder uit de inzetveiling de koper onder voorbehoud van gunning aan hem door de bank. Als de woning gegund is zal de notaris alle akten in orde maken en heeft de koper een aantal weken de tijd om de financiering rond te krijgen.

Er komt dus nog al wat kijken bij een executieveiling, dat wil echter niet zeggen dat het voor een particulier niet interessant kan zijn een veiling te bezoeken. Door de kredietcrisis is het aantal executieveilingen enorm gestegen, in de eerste helft van 2009 zijn er al 1127 woningen geveild, dit is net zoveel als in geheel 2008. Ook het aanbod wordt steeds beter. Steeds vaker zien we nu keurige eengezinswoningen of zelfs vrijstaande woningen op de veiling. Als u goed beslagen ten ijs op een veiling komt, is het mogelijk om een woning te kopen voor een prijs die circa 20 tot 30 % onder de normale verkoopprijs ligt. De "kosten koper" vallen wel altijd hoger uit dan bij een normale verkoop. Bent u onervaren, wij informeren u graag. Desgevraagd geven wij u ook een kostenindicatie van de kosten die u maakt bij het kopen van een huis op een veiling. Gebruik daarvoor onderstaande links.

Als verkoper kunt u ook besluiten uw woning vrijwillig te veilen. U kunt ons inschakelen om de veiling voor u te regelen.

Staat u op het punt een ander huis te kopen of uw huis te verkopen? Vraag ons om meer informatie of een offerte.

 
Disclaimer
Hoewel aan de samenstelling van deze nieuwsbrief de uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie